Aristi Studio Apartments and Rooms at Myrina of Lemnos Island Greece - Αρίστη Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα και Δωμάτια στη Μύρινα, Λήμνος
   
standard-title Περιοχή

Περιοχή

Η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Μύρινα, με πληθυσμό 5.000 περίπου κατοίκους.

Είναι χτισμένη στη θέση που ήταν η ομώνυμη αρχαία πόλη. Απλώνεται μπροστά σε δύο γιαλούς που έχουν ανάμεσά τους μια βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο με το επιβλητικό κάστρο και θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα.

Είναι μια όμορφη πόλη χτισμένη μ’ ένα παραδοσιακό στυλ. Τα αξιοθέατα της πόλης είναι: η Καρατζάδειος βιβλιοθήκη, η Μητρόπολη αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα με δύο θαυμάσια καμπαναριά, το Αρχαιολογικό – Βυζαντινό Μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων.

Μεγάλη κίνηση έχει το λιμάνι όπου βρίσκονται και αρκετές υπηρεσίες. Από δω αρχίζει ο εμπορικός δρόμος που ενώνει τους δύο όρμους.

Η Μύρινα χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς: Το “Τσας” και το “Ανδρώνι”. Το όνομα “Τσας” είναι λέξη Ρωσική που σημαίνει σταθμός και διατηρείται από τα χρόνια στα οποία οι αδελφοί Ορλώφ είχαν πολιορκήσει τους Τούρκους στο Κάστρο της Μύρινας. Για την ονομασία του συνοικισμού “Ανδρώνι”, υπάρχουν δυο απόψεις Η πρώτη στηρίζεται στο σχετικό μύθο όπου οι Λήμνιες γυναίκες έριξαν όλους τους άνδρες του νησιού, επειδή τις είχαν εγκαταλείψει λόγω της δυσοσμίας του σώματος τους, απ’ το ακρωτήρι Πέτασσος. Αρχικά η περιοχή ονομάστηκε “Ανδρωφόνιον” και αργότερα “Ανδρώνιον” (Ανδρώνι).Πιθανότερη είναι η δεύτερη εκδοχή, συμφωνά με την οποία ο συνοικισμός έλαβε το όνομα του Ανδρόνικου Γ’ του Παλαιολόγου (1328-1341).

Το κάστρο: Χρονολογείται από τον 12ο μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερου πελασγικού τείχους. Αποτελεί σήμα κατατεθέν του οικισμού και η εικόνα του είναι φαντασμαγορική όταν φωτίζεται τα βράδια. Η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική καθώς μπορεί να απολαύσει κανείς ακόμα και τον Άθω, που σύμφωνα με το στίχο του Σοφοκλή “σκιάζει νώτα λημνίας βοός”. Στο κάστρο κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω στα 200 ελάφια που αποτελούν άλλη μία ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν το επισκεύασαν οι Ενετοί ηγεμόνες του νησιού.

Ο Ρωμέικος Γιαλός: Βόρεια του κάστρου είναι μια απ’ τις δυο κυριότερες συνοικίες της πόλης με καταπληκτικά νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, όλα χτισμένα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ήταν η συνοικία των Ελλήνων τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και ονομάστηκε έτσι κατά αντιδιαστολή με τον Τούρκικο Γιαλό, που βρίσκεται στα ανατολικά του κάστρου και αποτελούσε το μέρος όπου ζούσαν οι Τούρκοι. Τα σπίτια αυτά μαρτυρούν τη δύναμη και τον πλούτο των ξενιτεμένων Λημνιών που μεγαλούργησαν σαν έμποροι στα κοσμοπολίτικα κέντρα της εποχής, την Οδησσό, την Τεργέστη και την Αλεξάνδρεια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Ρωμέικο Γιαλό βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με πάρα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Οι χώροι του είναι εξαιρετικά καλαίσθητοι και προσεγμένοι και εντυπωσιάζει η μουσειακή αντίληψη για την παρουσίαση των εκθεμάτων από τους Προϊστορικούς ως τους Βυζαντινούς χρόνους. Το Μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

– Προϊστορικά ευρήματα στην Πολιόχνη
– Αρχαϊκά – ρωμαϊκά ευρήματα στο Καβείριο
– Γεωμετρικά – ελληνιστικά ευρήματα στην Ηφαιστία
– Προϊστορικά ευρήματα στο Κουκονήσι Ευρήματα σωστικών ανασκαφών στη Λήμνο.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού με πάρα πολλά σκεύη, εικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε με χρήματα των Λημνιών καραβοκύρηδων στη θέση μιας παλιάς ξύλινης εκκλησίας, όπου απαγχονίστηκε το 1870 από τους Τούρκους ο Μητροπολίτης του νησιού Ιωακείμ.

Το Ιερό της Αρτέμιδος: Κοντά στην πόλη και μέσα στο χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Porto Palace” βρίσκεται το Ιερό της Αρτέμιδος που ήρθε στο φως το 1993. Το Ιερό (με διάφορες οικοδομικές φάσεις από την Αρχαϊκή ως την Ελληνιστική περίοδο) εκτός από το κεντρικό κτίριο είχε υπαίθριο λιθόστρωτο χώρο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη Λήμνο που βρίσκεται αμφιθεατρικά ακριβώς κάτω από το χωριό Πλατύ.

Αυτή η υπέροχη παραλία εκτείνεται για περίπου 700 μέτρα και προσφέρει διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ομπρέλες και ηλιοθεραπεία. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Μύρινα, την πρωτεύουσα της Λήμνου.

Υπάρχουν καφετέριες, μπαρ και ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ που προσφέρει μαθήματα κατάρτισης και εξοπλισμό για όλες τις ηλικίες. Τα νερά είναι πάντα καθαρά και ρηχά, ιδανικά για τα παιδιά που μπορούν να παίξουν με ασφάλεια στην αμμώδη παραλία.

Μερικά ψηλά δέντρα κατά μήκος της ακτής παρέχουν καλή σκιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια υπάρχουν ταβέρνες και καταλύματα για κάθε τσέπη.

Limnos aerials(Πλατύ) 2016 #phantom3

Publié par Angelos Paitakis sur lundi 8 février 2016